Як правильно вводити перший прикорм немовлятам, рекомендації ВООЗ

Приблизно до шестимісячного віку у дітей зростає потреба більшої енергії і поживних речовинах. Перед мамою встає питання про те, як правильно вводити прикорм. Від нього залежить розвиток органів травлення надалі. Перша їжа стає основою розвитку жувальної техніки і правильної вироблення ферментів.

Всесвітня система охорони здоров'я (ВООЗ) розробила систему введення прикорму і визначила приблизні рамки, коли його можна давати. Метою є не тільки збагачення організму дітей поживними елементами, але й долучення до твердої, дорослої їжі. Прикорм при грудному вигодовуванні потрібно починати не раніше 6 місяців.

До напіводнорічного віку в грудному молоці стає недостатньо вітамінів і мінералів для повноцінного росту і розвитку дитини. Діти, вскармливаемые сумішами, можуть спробувати нові продукти трохи раніше, в 4-5 місяців. Їх потреба в мікроелементах набагато більше, ніж у дітей на природному вигодовуванні. До цього часу імунна і травна система дозрівають достатньо, щоб засвоїти нову їжу. Початок прикорму можна визначити і по поведінці і розвитку самої дитини.

Ознаки, визначені ВООЗ: Важливо пам'ятати, що протягом усього періоду введення нових продуктів годуючій мамі не варто відсувати на другий план грудне годування. Таблиця допоможе розібратися, з чого починати, коли і скільки давати їжі в прикорм при грудному вигодовуванні. Дані відповідають прийнятим нормам ВООЗ. Щоб новий продукт приніс дітям тільки користь і не викликав небажаних реакцій, потрібно дотримуватися кількох правил.

Якщо новий продукт викликав блювоту, пронос, висип та інші неприємні симптоми, то потрібно виключити його з раціону на місяць. Після цього знову повторити введення. Схема наочно допоможе розібратися, як здійснюється послідовність введення нових продуктів дитині, згідно рекомендацій ВООЗ.

12 місяців і старшеКаши не перемелюються, тверда їжа ріжеться шматочками середньої величини.Прикорм замінять 4 годування грудьми або сумішшю і 2 перекуси.Порція дорівнює приблизно 230 мл Схема введення продуктів, згідно з рекомендаціями ВООЗ, включає наступні поради: Таблиця введення нових продуктів для дітей 6 місяців на прикладі овочів допоможе розібратися, скільки дозволено ввести прикорму в перші дні. Кожен день додається по 5 р. Збільшити до 60 р. Кольорова капуста21-й день. Пюре з цвітної капусти, 1 ч. л., і 60 г кабачкового пюре.

2-й день. Пюре з нового продукту, 2 ч. л., і 55 г пюре з кабачків (поступове зменшення вже засвоєного продукту на 5 грам). 7. Брокколі та цвітна капуста – 50 р. Таблиця допоможе розібратися з тим, скільки грам страви і в який день можна запропонувати немовляті в період, коли вводяться нові продукти. З чого ж починати годування немовляти?

Перший прикорм при грудному вигодовуванні залежить від стану здоров'я дитини. Якщо він недобирає цінні кілограми, то краще починати з каш із злаків без глютену. В інших випадках починають введення з овочевих страв, але не з фруктових. Овочеві страви корисні при запорах.

Фрукти самі по собі солодкі, і після них важче привчити малюка до інших страв. Перші каші потрібно давати однокомпонентні, безглютенові. До них відносять кукурудзяну, рисову, гречану і вівсяну крупи. Якщо малюк схильний до запорів, то кашу з рису не можна давати першої, і варити її можна не більше одного разу на тиждень.

Найкориснішою є гречка. Вона перешкоджає розвитку анемії, надає енергію, легко засвоюється організмом. Її, навпаки, слід включати в раціон не менше двох разів на тиждень. Перші каші для дітей повинні бути безмолочными. У їх складі не повинно бути цукру і солі. Цього ж правила потрібно дотримуватися при варінні страви в домашніх умовах.

Ближче до року кашу можна варити на пастеризованому молоці з додаванням води. Коли виповниться рік, дозволено давати повністю молочні каші. Овочеві страви формують правильну мікрофлору кишечника, стимулюють роботу перистальтики кишечника. Годування краще починати з кабачка, броколі, цвітної капусти. Ближче до 8 місяців можна вводити в раціон моркву і гарбуз. Починати треба з одного компонента. Як тільки дитина звикне до кількох овочів, їх можна змішувати в одному блюді.

Перше фруктове пюре слід давати з зеленого яблука або груші. Тільки вводити їх потрібно з обережністю. Вони можуть підвищити утворення газів і викликати метеоризм.

М'ясні страви потрібно вводити після 7 місяців. Починати потрібно з нежирних сортів м'яса індички, телятини, курки. Якщо дитина на грудному вигодовуванні і не хоче приймати в раціоні м'ясні страви, то можна і не наполягати. Якщо дитина на штучному вигодовуванні і має низький гемоглобін, то ввести в його раціон м'ясо потрібно обов'язково. В 9 місяців можна починати давати рибу (хек, минтай) – до 2 разів на тиждень. У цей же період вводять такі кисломолочні продукти, як кефір, сир.

Відносно недавно з'явився термін «педагогічний прикорм». Він має невеликі відмінності від прийнятого ВООЗ нормативу, включає досвід і поради батьків і ніякими іншими науковими даними не підкріплений. Педагогічний прикорм не переслідує мети нагодувати дитину. Годуючій мамі просто необхідно навчити дитину культури поведінки за столом і прищепити інтерес до їжі. Педагогічний прикорм має багато позитивних сторін. Серед них головним є знайомство дітей з самого першого дня прикорму з традиціями прийому їжі всередині своєї сім'ї.

Годуючій мамі не потрібно витрачати час і сили, щоб приготувати окрему страву. Крім того, педагогічний прикорм сприяє хорошої лактації, тому молоко довго зберігається. Одночасно мамі потрібно прищеплювати дитині правила поведінки за столом. Не потрібно дозволяти дитині бешкетувати, дозволяти спробувати все, що лежить на тарілці. Дані поради допоможуть швидше адаптуватися до нової їжі. Але слід враховувати, що більшість дітей до року страждають харчовою алергією.

В даному випадку важче використовувати цю методику. Коли настає період перших прикормів, потрібно враховувати стан здоров'я та смакові уподобання малюка. Поради інших можуть не підійти, так як кожна дитина розвивається по-своєму.

Кращим варіантом є консультація фахівця.

Схожі статті: